Tam beş sezondur devam eden, her sezonu on bölümle noktalayan, altıncı sezon için gün sayan muhteşem bir HBO dizisi, seyretmeyenler çok şey kaçırmış demektir. Bu muhteşem diziyle alakalı sizlere biraz bilgi vereyim istedim. Tüm sezonları üç defa izlememe rağmen hala kaçırdığım enstantaneler varmış, seyredenler beni daha iyi anlayacaktır. Seyretmeyenler için de bazı ip uçları vermek şart oldu artık.
Öncelikle fantastik bir dizi ama buram buram tarih kokuyor. Sanki gelecekte geçiyor ama geçmişten bahsediyor gibi. George R. R. Martin’in epik fantezi roman serisi Buz ve Ateşin Şarkısı kitaplarından uyarlanan dizi bir çok ilkin ve enteresanlığın da sahibi. Çekimleri Kuzey İrlanda, İzlanda, Fas, Malta, Hırvatistan da bulunan mekanlar ile Belfast’ta bir stüdyoda yapılıyormuş. Dünyada bir çok kanalda yayınlanan dizi ortalama 18,6 milyon izleyiciye ulaşarak en çok izlenen dizi olmayı başarmış. Altıncı sezon çekimleri devam ediyormuş, merakla bekliyoruz bizlerde.
Game of Thrones (Taht Oyunları) Konusu
Gelelim dizinin konusuna. Yedi krallıktan bahsediliyor. Ejderhalar yok edileli yüzlerce yıl olmuş. Westeros denilen bir dünya burası. Dönem dönem yazların kışlara oranla çok kısa sürdüğü, ama bitmeyecek kadar uzun kışların da yaşandığı bir coğrafya. Krallık bir şehirden, Demir tahttan idare ediliyor. Bölgelerde ise krala yemin ederek sadık yaşayan aileler, bu ailelerin başında lordlar ve yine lordlara yemin ederek sadık yaşayan halklar var. En köklü lordluk yaşadıkları topraklar kadar soğuk ve sert yaradışlı olan Starklar. Starklar Kıştepesi kalesinde yaşıyorlar. Zaten en büyük bölge olan kuzey, aynı zamanda krallığın da koruyucusu konumunda. Kuzeyin en ucuna Kışyarı denilen buzdan bir duvar örülmüş. Burada gece nöbetçileri yaşamakta. Gece nöbetçileri genellikle ölümle cezalandırılmış mahkumlardan ya da kendisinden ve ailesinden kaçan asillerden oluşturuluyor. Onlar bir tür yeminle ölene kadar gece nöbetine bağlı yaşıyorlar ve evlenemiyorlar. Duvarın ardı daha sert kışlar yaşamakta. Orada kimseye bağlı olmayan yabaniler, devler, insan yiyenler yaşıyor. Ve hikayemizde, Westeros’un kuzeyinde, Yedi Krallık’ı yüzlerce yıldır koruyan buzdan surun ardında tekin olmayan güçler toplanmakta. Kralın eli diye adlandırılan kralın sağ kolunun kuşkulu ölümünden sonra, çocukluk arkadaşı ve dostu olan Kıştepesi Lordu kral tarafından güneydeki saltanat makamına çağrılıyor. Bundan sonra entrikalar, ölümler, savaşlar ardı arkasına geliyor. Ejderkrallar soyundan gelen sürgündeki Targaryen artık fosilleşmiş ejder yumurtalarını canlandırıveriyor. Ve kış, Yedi Krallık için uğursuz işaretlerle yaklaşıyor.
Westeros Dünyası farklı bir coğrafya. Mevsimler sabit değil, adam boyunda Kurt’lar, neslinin sonu olan devler, ölümsüz yaratıklar var. İnsan hayatının çok ucuz olduğu bu coğrafyada entrikalar bitmek tükenmek bilmiyor. Demir tahta bağlı onlarca lortluk, kralın hükmedemediği Dar Deniz’in kıyısında bulunan Essos toprakları, bir de kendilerini korudukları en kuzey bölge. Krallıkta yaşayan önemli dokuz aile var. Her ailenin ayrı bir mührü ve birer sloganı bulunmakta. Onur Kadar Yüce, Öfke Bizimkidir, Biz Tohum Ekmeyiz, Kükreyişimi Dinle, Boyun Eğmez, Eğilmez, Kırılmaz, Kış Geliyor, Ateş ve Kan, Aile, Görev, Onur, Güçlenerek Büyür gibi sloganlarla tanınan bu büyük aileler birbirleriyle de mücadele halindeler. Hepsi Demir krallığa bağlı ve bir çoğu kuzeyde ki Stark lordluğuna tabi.
Kuzey, Westeros‘un en büyük bölgesi. Neredeyse diğer 6 krallığın tamamı kadar yüz ölçümü var. Olumsuz iklim nedeniyle nüfusu az bir bölge. Genellikle kalelerde ikamet ediyorlar. Kuzeyliler, Güney Krallıkları‘ndan genelde ayrı kalarak kendilerine özgü bir kültürle yaşamaktalar. İlk insanların kanından geldikleri söylenir. Dürüstlükleriyle ve cesaretleriyle tanınırlar. Diğer krallıklardan farklı dini inançları olan Kuzeyliler,Yedi İnancı yerine eski tanrılara inanırlar. Yürek Ağaçları onlar için dua edilecek tek şeydir. Güneyliler ise Yedi İnancı’na bağlıdır. Güney’de eğlenceler, turnuvalar, ziyafetler düzenlenirken, kuzeyde tek sorun kışa hazırlıktır. Çünkü kışın ne kadar süreceğini tanrılar bile bilemez. Ayrıca güneyde şövalyelik unvanı bulunurken kuzeyliler şövalyeliği Yedi İnancıyla ilişkilendirdikleri için çok önemsemezler. Kuzeyliler 12.000 yıl önceden beri aynı topraklarda yaşayan ilk insanların soyundan gelmektedir. 8.000 yıl önce ötekiler denilen ölümsüz yaratıklar topraklarını istila etmeye başladıklarında suru inşa etmişler ve 7 krallığı korumaktadırlar. Dizinin bir çok önemli karakteri Stark’lardandır. Stark’lara bağlı yaşayan yaklaşık 50 hane bulunmaktadırlar. Bu ailelerden 12’si soylu hanelerdir. Bu haneler Son Ocak nehrinin batısında, Titreyen Deniz‘e ardını dayamış son Nehir‘in gerisindeki ormanda, Beyaz Liman‘da, Buz Koyu içindeki Ayı Adası’nda, Dehşet Kale’sinde, Bozsu Gözcüsü’nde yaşamaktadırlar.
Dizide Krallığa tabi olmayan Dothraki’lerin kullandığı Dothraki dili, bir dil bilimci tarafından yaratmış ve bu dilde 3000’i aşkın kelime oluşturulmuş. 6. Sezonu merakla beklenilen dizinin genelde kuzeyiyle alakalı bilgiler verdim. Şu kadarını söyleyeyim, şu ana kadar kırkar dakikalık elli bölümü yayınlanmış bu dizi yüzüklerin efendisi üçlemesi lezzetinde, müthiş senaryosu ve kurgusu, harika görsel şovu ve her biri rollerini en iyi şekilde oynayan süper oyuncu kadrosuyla en müthiş dizilerden birisi. Seyretmeyen çok şey kaçırmış demektir, emin olabilirsiniz.
çok güzel anlatmışsınız hocam…
Salakmısınız amq ilk görselde Spoiler yedim teşşekür ederim izlemiyorum
Görselde herhangi bir spoiler bulunmuyor 🙂