Derviş Zaim Filmleri listesini en iyi 10 film olarak tanıyacağız. Öncesinde Derviş Zaim ile ilgili birkaç bilgi edinelim. Derviş Zaimağaoğlu 1964 Kıbrıs doğumlu Kıbrıs Türkü yönetmen ve yapımcıdır. Boğaziçi Üniversitesi’nde İşletme okuduktan donra Birleşik Krallık Warwick Üniversitesi’nde kültürel çalışma dalında master yapmıştır. İstanbul’da yaşamını sürdüren Zaim, çeşitli üniversitelerde de sinema konusunda ders vermektedir. Bugüne kadar birçok filmin yönetmenliğini yapmıştır. Ve bu zamana kadar birçok film yöneterek, ülkemize de birçok ödül getirmiştir. Derviş Zaim filmleri uluslararası ve ulusal alanda çok ödül almış ve de iz bırakmıştır. Sinema dünyasında önemli bir yere sahip olan Derviş Zaim filmlerini IMDb puanlarına göre sizler için sıraladık.
Derviş Zaim Filmleri
10. Dream – Rüya – 2016 – IMDb: 5,3
Senaryo ve yönetmenliği Derviş Zaim’e ait olan Rüya filmi, idealist bir mimarın cami projesini almasını ve gelişen olaylarını konu eder. Enis Arıkan, Gizem Erdem, Ebru Helvacıoğlu gibi usta oyuncuların bulunduğu film dram / gerilim türü olarak film dünyasında yerini almıştır.
9. Mud – Çamur – 2003 – IMDb: 5,4
Kıbrıs’taki askerliğinin son haftalarında gizemli bir hastalığa kapılan Ali’nin çamur birikintisinden medet umup sonrasında çamura karşı değişik bir tutku gelişmesi üzerine Çamur filmi izleyiciyi etkisi altına alır. Yönetmen ve senaryo Derviş Zaim’e ait olan Çamur’da, Tomris İncer, Taner Birsel, Bülent Emin Yarar gibi usta oyuncular yer almaktadır.
8. Fish – Balık – 2014 – IMDb: 5,9
Derviş Zaim’in yönetmenliğini yaptığı hem de senaryosunu yazdığı filmde balıkçılık yaparak hayatını kazanan bir ailenin hikâyesine rastlamaktayız. Küçük bir sahil kasabasında yaşayan aile, kızlarının iyileşmesi için doğaya müdahale eder ve sonrasında onları geri olmayan hasarlar bekler. Balık filmi, insan ve doğa ilişkisi üzerine anlatım yapmaktadır. Bir balıkçının maddi hırslarına yenik düşmesi sebebiyle gaddar avlanma metotları denemesi sonucunda kendine ve yakınlarına zarar vermesini anlatan filmin başrollerini Bülent İnal ve Sanem Çelik gibi başarılı oyuncular üstlenmektedir.
7. Cycle – Devir – 2012 – IMDb: 6,3
Derviş Zaim, son uzun metrajlı filminde Anadolu’nun gerçek insanlarına ve günlük gerçek döngüye yer vermektedir. Film, Burdur’un Hasanpaşa köyünde geçen öyküde, geleneksel çoban yarışmasının düzenlenmesi ve sonrasında Ali adlı karakterin yaşamında yaptıkları ve sonrasındaki hayat mücadelesini konu eder. Devir filmi adeta bir köye kamer sokan bir belgesel tadındadır.
6. Parallel Trips – Paralel Yolculuklar – 2014 – IMDb: 6,6
Kıbrıs insanlarına ve paralel hikâyelere bir bakış olarak yapılan bir belgeseldir. Kıbrıs’ın yakın tarihte yaşadığı talihsiz olayları konu etmektedir. Kıbrıs’ı hem Türk hem de Rum perspektifleriyle anlatan Paralel Yolculuklar; iki toplumdan da üyelerin yer aldığı koroda şarkı söyleyen insanları, Kıbrıslıları konu alıyor. Bir Derviş Zaim filmi olan Paralel Yolculuklar; Ulusal Ödüller ve Kutlu Adalı Basın Ödülü’nü almıştır.
5. Dot – Nokta – 2008 – IMDb: 6,8
İktidar ve güç ilişkilerini, suç ve ceza ilişkisini sembolizmle ve de sürrealizme anlatmıştır. Nokta filminde bir zamanlar işlenen suç yüzünden azap çeken ve kurtulmaya çalışan bir adamın hikâyesi geçmektedir. Nokta filmi ile Antalya Film Festivali, İstanbul Film Festivali, Bursa İpek Yolu, Türkiye Yazarlar Birliği Sinema Ödülü, Boston Türk Filmleri Festivali’nde Mükemmellik Ödülü’nü toplamıştır. Uluslararası platformda da Avrasya Film Festivali Eleştirmenler Ödülü, Kahire Film Festivali En İyi Dijital Film ve Asya Pasifik Ödüller Senaryo Ödülü’nü almıştır.
4. Waiting for Heaven – Cenneti Beklerken – 2007 – IMBD: 6,9
Derviş Zaim yönetmenliğinde olan Cenneti Beklerken, Türk-Macar ortak yapım bir filmdir. Başrollerini Serhat Tutumluer ve Melisa Sözen’in paylaştığı film, minyatür sanatını tema olarak kullanması ve bu çekimlerde de minyatür sanatından yararlanması ile dikkat çekmiştir. 35 Mm uzun metrajlı bir film olan Cenneti Beklerken, ödülleri bir bir toplayan nadir filmlerdendir. Ulusal Ödüller, Antalya Film Festivali, Ankara Film Festivali, Adana Film Festivali, Siyad Ödülleri, Kahire Film Festivali’nde ödülleri toplamıştır.
3. Shadows and Faces – Gölgeler ve Suretler – 2011 – IMDb: 7,0
Yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği Gölgeler ve Suretler filmi, 1963 Kıbrıs’ta Rumlar ve Türkler arasında başlayan çatışmaları konu eder. Köyde çatışmalardan kaçan bir genç kızı anlatmaktadır. Yine diğer filmlerinde de olduğu gibi birçok ödül toplamıştır. 1. Yeşilçam Ödüllerinde En İyi Sanat Yönetmeni, Cenevre’de Özel Mansiyon, Antalya Film Festivali’nde En İyi Kurgu ve Siyad Eleştirmenler Ödülü, Ankara Film Festivali’nde de En İyi film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Yardımcı Oyuncu, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülleri’nin sahibi olmuştur.
2. Elephants and Grass – Filler ve Çimen – 2001 – IMDb: 7,2
Filler ve Çimen, Derviş Zaim’in yazıp yönettiği filmlerdendir. Altın Portakal, Altın Lale gibi ödüllere sahip olan filmin başrolündeki Sanem Çelik de birçok ödülün sahibi olmuştur. Filmin konusu, başarılı bir sporcu olan Havva’nın hayali Avrasya Maratonu’nu kazanmak istemesi üzerinedir. Çevresi ile ilgili zor süreçten geçen Havva’nın tek isteği kazanmaktır. Filler ve Çimen filmi, olayların şiddet ve menfaat ilişkilerine endeksli bir havada giderek karışmasını konu almaktadır. Film, yurt içi ve yurtdışı birçok ödül alarak, 2000’li yılların vazgeçilmez filmleri arasına girmiştir.
1. Somersault in a Coffin – Tabutta Rövaşata – 1996 – IMDb: 7,9
1996 yapımı bir Derviş Zaim filmi olan Tabutta Rövaşata, Ahmet Uğurlu’nun başrolünü üstlendiği bir dram filmidir. Film, Rumeli Hisarı’nda yaşayan evsiz barksız araba sevdalısı bir adamın hüzünlü hikâyesini anlatmaktadır. Tabutta Rövaşata en iyi film, en iyi erkek oyuncu, en iyi kurgu ile birçok ödülün sahibi olmuştur. Ödüller Derviş Zaim’in en başarılı filmleri arasında yer almıştır. Antalya Film Festivali, İstanbul Film Festivali, Ankara Film Festivali, Montpellier Film Festivali, Selanik Film Festivali ve daha birçok uluslararası platformda boy göstererek ve hala ödül almaya devam ederek, akıllarda iz bırakan bir film olmaya hak kazanmıştır.