Fikret Hakan’ın gerçek adı; Bumin Gaffar Çıtanak’dır. 23 Nisan 1934 yılında doğan Fikret Hakan’a babasının adı olan Gaffar ismi verildi. Annesi Belkıs Hanım başhemşire, babası ise edebiyat öğretmeniydi. Gaffar bey, zamanının en iyi liselerinden olan Galatasaray Lisesi’nde edebiyat öğretmenliğine atanınca Bumin’in de hayatında dönüm noktaları başlamış oldu. Lise zamanlarında gazeteciliğe merak saldı. İstanbul ekspres Gazetesi’nde röportajları ve hikâyelerini yayımlatmayı başarmıştı. Gazete bu öyküleri karşılığında bir lira gibi bir para veriyordu ve bu zamanın kötü olmayan paralarındandı ki bu para onu liseden uzaklaştırmaya yetmişti. Artık tiyatroya ilk adımını palyaço olarak atmaya hazırdı. 1950 yılında “Üç Güvercin” adlı operette rol aldıktan sonra adını değiştirmeye kara verdi ve Bumin Gaffar Çatanak artık Fikret Hakan olarak karşımızdaydı. Leblebici horor ve Afrodit’t oynadı.
Bir çok tiyatroda sahneye çıkmıştır bunları sıralamak gerekirse; ses tiyatrosu, cep tiyatrosu, saat 6 tiyatrosu diyebiliriz. Bunların yanı sıra kurucusu olduğu tiyatrolar sahne 8 ve Fikret Hakan tiyatrosu gibi tiyatrolarda da sahneye çıktı ve 1980lerin sonlarına kadar sahnelerden inmedi.
1953 yılında yayınlanan Köprüaltı Çocukları adlı film ile sinema dünyasına geçiş yaptı. Bu film ile birlikte küçük bir üne kavuşsa da daha sonra “ Gelinin Muradı”, “Dokuz Dağın Efesi” ve “Üç arkadaş” adlı filmler ile birlikte hem ününü arttırdı hem de iyi paralar kazanmaya başlamıştı. Bu ün ve para etrafındakilerin ilgisini çekmeye başlamıştı. Sosyete artık onu konuşuyor ve çevrelerine eklemek istiyorlardı. Yıllar 1960’ları gösterdiğinde “ Yılların Öcü” ve “Karanlıkta uyananlar” adlı filmler ile birlikte sosyal açıdan ağır filmlerde rol aldı. Günümüzde bile yılanların öcünü izlemeyenlerin sayısı, izleyenlere göre azınlıkta bulunmaktadır. 1958 ve 1960 yılları arasında askeri görevini tamamladıktan sonra sinemaya hızlı bir giriş yapmıştı. Geldiği yıl 16 film derken diğer yıl 20 filmde kendine yer buldu. O yıllar uyumaya bile zaman bulamadığından yakınıyordu ve yoğunluğunu bu şekilde anlatıyordu.
1970 yılına gelindiğinde senarist, yönetmen ve yapımcı olarak çalışıyordu. Paralı askerler adlı filmi çekerken Hollywood’dan bir teklif geldi fakat yeterince İngilizce bilmediğini bahane göstererek Türkiye’ye geri dönmek zorunda kalmıştı. Paralı askerler bir çok bakımından oldukça dikkat çekiyordu bunlardan bir tanesi Paralı askerler, dönemin en fazla bütçe harcanarak çekilen filmleri arasındaydı. Bunun yanı sıra zamanın sansür kurulu bu filmden çıkarılması gereken bir sürü sahne bulmuş ve film bu sahneler çıkarıldıktan sonra yayınlanmak istense de yine sansür kurulu tarafından alınan karar ile Türkiye’de gösterilmesi yasaklanmıştı. Fikret Hakan, hayatı boyunca hem oyuncu, hem yönetmen hem senarist hem de plak doldurmuş biri olarak bir çok alanda hizmet vermiştir. Fikret Hakan, 83 yaşında akciğer tedavisi gördüğü hastanesinde vefat etmiştir.
FİKRET HAKAN FİLMLERİ
20 – YILANLARIN ÖCÜ – 1962
Fakir Baykurt tarafından yazılan romanın Metin Erksan ile senaryolaştırıp filmi çekilen bu eser, sansürler ile yıkılmadan yoluna devam etmesi ile birlikte daha önemli bir yer ediniyor kendine. Köy gerçekleri konusunu apaçık gözler önüne seren bu eser zamanın en dikkat çeken filmleri arasındadır. Hikâye muhtarın ortak arazileri arasında olan bir bölüm araziyi Deli Haceli’ye satması ve Haceli’nin buraya ev yapmak istemesiyle hikayenin ana konusu başlar ve zamanın toplumsal gerçeklerini gözler önüne sererken mülkiyet temasını da güzel bir şekilde işlemiştir.
19 – PARALI ASKERLER – 1970
Paraları askerler filmi bir savaş, macera filmidir. İngiltere yapımı olan filmin kadrosunda Fikret Türk oyuncuların olmasından dolayı Türkiye’de gösterilmek istenmiş fakat sansür kurulu tarafından yasaklanmıştır. Hollywood’un ünlü oyuncularından olan Tony Curtis ve Charles Bronson’un yanında Fikret Hakan oldukça önemli bir rolde karşımıza çıkmıştır. Kurtuluş savaşı sırasında Anadolu’ya ticaret için gelen iki paralı askerin daha sonra Türklerin yanında savaşa katılmasını konu almaktadır.
18 – ÜVEY ANA – 1971
1971 Yılında çekilen dram türünde olan film bir genç kızın başından geçenleri anlatmaktadır. Zengin bir evde bir aşk yüzünden mürebbiyelik mesleğinden kovulan ve daha sonra pavyonlara düşen genç ve çaresiz bir kızın hikayesini konu alıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Sadri alışık, Sümer tilmaç, Erol taş ve Fikret Hakan bulunmaktadır.
17 – BATTAL GAZİ DESTANI – 1971
1971 yılında aksiyon ve tarihi film tarzında çekilen filmin oyuncu kadrosunda Cüneyt arkın, Fikret Hakan, Meral Zeren ve Reha Yurdakul yer almaktadır. Hammer adlı karakteri Fikret Hakan canlandırırken başrol battal gazi karakterine Cüneyt arkın hayat vermiştir. Senaristliğini ve yönetmenliğini Atıf Yılmazın yaptığı film beğenilerek seriye devam edilmiştir. Filmin uyarlandığı filmin kitabını Özdemir Arıtan yazmıştır.
16 – CENNETİN KAPISI – 1973
1 nisan 1973 yılında yayınlanan film dram, duygusal türündedir. Yönetmen, Senaristliğini Fikret Hakan üstlenmiş ve oyunculuğunu da sergilemiştir. Bir çiftlik sahibi ile aşık olduğu kadın arasında geçen bir filmdir.
15 – SÜRGÜN – 1976
Yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını Fikret Hakan’ın yaptığı filmde başrolü de yine Fikret Hakan oynamaktadır. Yan karakterler olarak Orçun Sonat, İsmail Hakkı Şen ve Şinasi Özonuk göze çarpmaktadır. Filmin türü dram, fantastik ve romantiktir. Film, sürgün cezasını çekmek için kasabaya gelen Yunus’un aşk ve macera dolu hikâyesin konu almaktadır.
14 – ÖĞRETMEN KEMAL – 1981
Dram, politik türünde olan öğretmen Kemal’in konusu, Atatürk ilkelerine sadık olan devrimci bir öğretmenin Karalar köyüne gelmesi ve orada bir okul yaptırmak için mücadele vermesini içeriyor. Öğretmen Kemal, bu yolda girişimlerine devam ederken köyün gerici takımı rahatsız olur. Bir iftira sonucunda taşlı, sopalı bir saldırıya uğrar ve bu saldırıda hayatını kaybeder. Eşkıya Duran Ali ise ( Fikret Hakan ) suçluları bulup intikam almanın peşindedir.
13 – ARKADAŞIM – 1982
1982 yapımı film, dramatik bir öyküyü konu almaktadır. Ali adlı karakter kan davasından kaçarak büyük şehre gelir ve burada farklı bir yaşam kurmayı düşünür. Taşocağında işe başlar ve orada biriyle iyi bir dostluk kurar. Bu arkadaşı öldürmek için gittiği kanlısı olduğunu öğrenir. Kafası karışan Ali daha sonra kanlısının bir hastalığa yakalandığını ve bu hastalığın tedavisinin çok pahalı olduğunu öğrenir. Arkadaşlık görevi olarak silahını satar ve izleyicilere müthiş duygular yaşatır.
12 – BİR DAMLA ATEŞ – 1982
Romantik bir film olan bir damla ateşin öyküsü, Fikret’in hapishaneye düşmesiyle ve yanında çalıştırdığı Ferdi’ye annesini ve kız kardeşini emanet etmesiyle başlıyor. Ferdi, Pınar’a aşık olur fakat Pınar, zengin bir çocuk ile beraberdir ve babası bu ilişkiyi onaylamaz. Pınar’ı kötü yola düşürür ve Ferdi de Pınar’ı kurtarmaya çalışır. Bu sırada da Fikret, kardeşini bu duruma düşürenin sorumlusu olarak Ferdi’yi görür ve onun için hapishaneden kaçar.
11 – GÜN DOĞMADAN – 1986
Aksiyon ve dram türündeki bu filmin senaristliğini ve yönetmenliğini İsmail Güneş üstlenmiştir. Başrollerini Mehmet Aslantuğ ve Necla Nazır’ın oynadığı filme Fikret Hakan ve Kenan Kalav eşlik etmektedir. Akrabaları vefat eden bir çiftin cenazeyi memleketine götürmek için çıktıkları yolculuğu konu alan filmde çiftimizin hayatı birden altüst olur. Polisten kaçarken gördükleri bu çifti rehin alan bir çetenin elinden kurtulmaya çalışmaları filmin ana konusudur.
10 – ADİ ÖKKEŞ – 1987
Başrolünde Fikret Hakan’ın oynadığı filmin türü dram, suçtur. Hikâyenin öyküsü, köyde bir cinayet işlenir ve cinayeti ağanın oğlu işler. Bu olaya genç bir kız tanıklık eder. Ağanın yanaşması olan Fikret Hakan’ın görevi de bu kızı kaçırmaktır. Filmin sonunda suçlular ortaya çıkar.
9 – ESKİCİ VE OĞULLARI – 1990
Kadir İnanır’ın başrolünde olduğu film, Türkiye’nin çok partili döneme geçtiği yılları konu almaktadır. Bu yıllarda geçimini ayakkabı tamiri yaparak kazanan Adanalı bir ailenin hikayesini izlediğimiz filmde Fikret Hakan ve Menderes Samancılar yan karakterleri canlandırmaktadır. Türüne baktığımızda dram ve aile olduğunu söyleyebiliriz.
8 – YALANCI – 1994
Romantik türünde olan filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Osman Sınav üstlenmiştir. Yalancı filminin konusu, bir çocuğun gözünden hayatında önemli bir yere sahip olan dayısının öyküsünü içermektedir. Başrol Küçük Faik, dayısı olan Ali’nin gözünden hayata da eğlenceli bakmayı öğrenebilmiştir.
7 – SEN DE GİTME – 1995
Ayla kutlunun aynı adı taşıyan kitabından uyarlanan film, dram, savaş ve psikolojik türlerindendir. Senaristliğini ve yönetmenliğini Tunç Başaran’ın yaptığı film 1995 yılında çekilmiş en iyi filmler arasında yer almaktadır.
6 – GERİLLA – 1998
Kimliği belli olmayan birinden tehdit mektupları alan bir silah kaçakçısı ile eski emniyet mensubunun hikâyesini işleyen gerillanın başrollerinde Mehmet Aslantuğ ile Fikret Hakan bulunuyor. Dedektif, iş adamını kurtarmaya çalışsa da karısı ile de aşk yaşadığı için ilginç bir ikilem arasında kalmıştır.
5 – YAŞAMA HAKKI – 1999
Dram türündeki filmin oyuncu kadrosunu Erol taş, Fikret Hakan, Filiz Taçbaş gibi isimlerden oluşmaktadır. Dönemin şartlarına göre oldukça entelektüel bir yaşam biçimi gösteren filmde doğurganlığını kaybeden hemşire anne ile arkeolog bir babanın mutlu aile tablosunu konu almaktadır.
4 -EĞRETİ GELİN – 2005
Türü dram olan filmin Türk sinemasında yeri oldukça büyüktür. Emine ( Nurgül Yeşilçay ), eğreti gelindir. Günün birinde başı belaya girer ve Hasan adlı faytoncu onun için adam bıçaklar ve hapse girer. Çıkınca birlikte olma isteğini söyleyen Hasan hala bir cevap alamamıştır. Emine belediye reisinin oğluna eğreti gelinlik yapmayı, Hasan’ın erken çıkması koşuluyla kabul eder ve hikâye burada başlar. Kılavuzluk yapacağı kişi hiç beklediği gibi biri değildir ve görevinin sonunda her ikisi için de dönüm noktası olacağı bir deneyim alır.
3 -DÜN GECE BİR RÜYA GÖRDÜM – 2006
Yönetmen ve senaristliğini Ulaş Ak’ın yaptığı filmde Emre Kınay, Pelin Batu, Fikret Hakan gibi oyuncular yer almaktadır. Aşık bir adam olan Deniz ile madde bağımlısı Lale’nin öyküsü içeren filmde rüya mı yoksa gerçek mi olduğu belirsiz bir geceden sonra sevdiği kadın ile birlikte uyanan Deniz’in değişen hayatını görüyoruz.
2 – UMUT – 2009
Oldukça zengin bir kadroya sahip olan film dram türündedir. Köyüne geri dönen bir babanın, oğlu Umut ile yakınlaşmak istemesiyle başlayan macera sonunda hiç beklenmedik fedakârlıklar yapmak zorunda kalınmasıyla ilerlemektedir. Yunus oğlu Umut’un geleceği için kendi geleceğinden vazgeçecek miydi?
1 – BİRLEŞEN GÖNÜLLER – 2014
Film 2. dünya savaşında Naziler ile kızıl ordunun çarpıştığı cephede ayrı düşerek birbirinden bir daha haber alamayan yeni evli bir çiftin acıklı hikâyesi ile başlasa da sonraları başka bir çiftin ideallerini gerçekleştirmek amacıyla çıktıkları yolculukta edindiği hayat dersi ile bitmektedir. Bu bir vefa öyküsüdür.