Moda denildiğinde aklınıza yeni kıyafet tasarımları ve podyumlar geliyor olabilir. Bu filmleri izledikten sonra ezberiniz bozulacak diyebiliriz. Listemize 90’lı yıllardan günümüze kadar en başarılı moda temalı filmleri bir araya getirdik. Moda filmleri aynı zamanda daha çok eğlence ve komedi türleri ile birleştiriliyor. Bazı türlerin ise ünlü modacı, model yada moda tasarımcıların hayatlarından kesitler alınmış belgesel-film tarzı olduğunu görüyoruz. Kısacası beklentilerinizi karşılayacak olan bir moda filmleri listesi hazırladık. IMDb puanlarına göre sıraladığımız moda filmleri listemize YORUM yaparak listenin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.
Moda Filmleri
10. Crimes of Fashion – Moda Suçları – 2004 – IMDb:4,9
Brooke kimsesiz büyüyen, sıradan birisidir ancak moda okulunun en başarılı öğrencilerinden birisidir. Her zaman başarılı bir moda tasarımcısı olmayı hayal etmektedir ve bunu başarmak üzeredir. Ancak daha önce hiç tanımadığı dedesi birden çıkageldiğinde artık hayatı alt üst olmuştur. Brook artık yeni zorluklarla mücadele ederken, başarılı bir moda tasarımcısı olma hayaline de tutunması gerekmektedir.
9. Sex and the City – Seks ve Şehir – 2008 – IMDb:5,5
Sex and the City dizi serisiyle büyük ilgi toplamıştı. Yine benzer bir klasmanda çekilmiş olan başarılı bir eğlence moda filmi diyebiliriz. Filmde özgür dört kadın ve bu kadınların günlük hayattaki tercihleri, yaşamış olduğu olaylar derlenmiş bir şekilde sunuluyor.
8. Shopaholic – Bir Alışverişkoliğin İtirafları – 2009 – IMDb:5,8
Rebecca alışveriş yapmayı çok seven bir kadındır. Kendisi aynı zamanda bir moda ikonu konumundadır. Rebecca çok sevdiği moda dergisinde bir kariyer yapmak için elinden geleni yapar ve nitekim kısmen başarır. Dergide yazması gereken ilk konu ise nasıl daha az para harcayarak, daha fazla şey alınabileceğidir.
7. Zoolander – Zırtapoz – 2001 – IMDb:6,6
Derek farklı bir moda ikonudur. Garip tarzı ve farklı imajıyla ilgi çekmektedir fakat yaşadığı bazı sorunlar onun moda kariyerinin bitmesine neden olur. Ancak asıl sorunlar bundan sonra başlar. Beyin hakimiyetini sağlayamayan Derek, çeşitli terörist gruplara hizmet ederken, aynı zamanda CIA tarafından da kontrol edilmeye çalışılmaktadır. Sonuç olarak çift taraflı bir ajan olmuştur ve hayatı karmakarışık bir hale gelmiştir.
6. Coco avant Chanel – Coco Chanel’dan Önce – 2009 – IMDb:6,7
Ünlü modacı Gabriella Chanel ve o’nun bu yolda ne kadar fedakarlıklar verdiğini anlatan belgesel tarzı bir film. Hiç kimsesi olmadan büyüyen Gabriella, büyüdüğünde ise moda tasarımcısı olma hayalindedir. Bunun için başardığı en önemli şeylerden birisi de Paris’e taşınmak.
5. The Devil Wears Prada – Şeytan Marka Giyer – 2006 – IMDb:6,8
Oldukça ses getiren bir romandan uyarlanmış olan bu filmde New York’ta genç bir kızın dergi editörlüğüne başvuruyor. Yine aynı dergide üst düzey bir yönetici olan Miranda, asistanı olarak Andrea’yı kabul eder. Andrea işini seviyor ve bunun için her şeyi göze almıştır fakat Miranda o’nu çok zorlar ve bir dizi hadise meydana gelir.
4. Clueless – Fırlama Kızlar – 1995 – IMDb:6,8
Fırlama kızlar, bir lisede bulunan kız öğrenci grubu ve giyimleriyle, makyajlarıyla oldukça etkileyicidirler. Bu kızlar aynı zamanda yardım severdir ve içine kapanık olan sınıf arkadaşlarına ve sonrasında tüm okula yardım ederek onlara yepyeni bir dünya kazandırırlar. Fakat birisi için bu hiç o kadar kolay olmayacaktır.
3. Fashion – Moda – 2008 – IMDb:6,9
Küçük bir kasabada yaşayan sıradan bir kız, bir süper model olma hayali içerisindedir. Bulunduğu hayat içerisinde bunu başarması zordur. Hayali için her şeyi yapmaya hazırdır ve bunun için pek çok şeyi göze alır ve bir anda ne kadar çok şeyden vazgeçtiğini fark eder.Hindistan yapımı Bollywood – Drama moda filminin yönetmeni Madhur Bhandarkar dır.
2. The September Issue – Eylül Sayısı – 2009 – IMDb:7,0
Moda dünyasının en çok dikkat çeken isimlerinden birisi Anna Wintour ve bu moda ikonunu konu edinmiş 2,5 kg ağırlığındaki dev bir dergi. Derginin baş editörlerinden birisi olan Anna Wintour, 2007’nin bu eylül sayısı ile moda dünyasına büyük bir ışık tuttuğuna inanmaktadır. Tüm bu gerçekliklerden uyarlanan ve yarı belgesel bir moda filmi.
1. Paris is Burning – Paris Yanıyor – 1990 – IMDb:8,1
Paris Yanıyor, esasında bir LGBT filmi olarak tanımlanır fakat karakterlerin modaya bakış açıları ve tarzları ön plandadır. Bu film aynı zamanda balo kültürünün had safhada olduğu bir zamanları ve yine aynı zamanlarda oldukça yükselen cinsiyet, ırk ayrımcılığını gibi ayrımcılık konularını da ele almıştır.